Spaanse gitaar

DE SPAANSE GITAAR

DE SPAANSE GITAAR

De Spaanse gitaar kan heel aanstekelijk klinken. Veel mensen raken erin geïnteresseerd door een liedje of een stuk wat ze gehoord hebben en wat ze geraakt heeft. Het is dan niet altijd helemaal duidelijk in welke genre het precies thuis hoort.  Soms noemt men het al gauw flamenco terwijl het in feite om iets anders gaat.

Onderverdeling Spaanse gitaar muziek

Grofweg kunnen we Spaanse gitaar muziek in deze categorieën verdelen:

Flamenco

Om te beginnen hebben we natuurlijk de flamenco. Dat is een kunstvorm bestaande uit 3 hoofdbestanddelen: gitaar, zang en dans. De muziek is zeer uitgebreid en onderverdeeld in vormen, zogenaamde palos. Om een paar voorbeelden te noemen zijn bijvoorbeeld Soleares, Bulerías, Tangos, Malagueñas allemaal flamencovormen. In feite behoort ieder flamenco muziekstuk tot een flamencovorm.  Er zijn boeken vol over flamenco geschreven en je kan er meer dan een leven aan wijden waarna je waarschijnlijk nog niet alles ervan weet.

Op deze pagina staat een een muziektheoretische artikel over flamenco: Modaliteit en Ritme in Flamenco

musical system of flamenco - Spaanse gitaar
Bron: www.flamencopolis.com

Rumba

De naam Rumba presenteert ook alweer een aantal populaire stijlen binnen de Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek. Rumba behoort binnen de flamenco tot een van de lichtere stijlen en bekend geworden door de Rumba Catalana uit Noord-Spanje. De Franse groep Gypsy Kings heeft veel succes gehad met hun muziek die voornamelijk uit wat meer voor groter publiek toegankelijke Rumba’s bestaat. In de moderne flamenco muziek zijn de Rumba’s wat complexer.

Verder is de Rumba ook een bekende dansvorm bekend binnen stijldansen en bestaan er in Zuid-Amerikaanse landen aan elkaar gerelateerde muzieksoorten met deze naam. Op deze wikipedia pagina is er meer informatie over de muziek Rumba te vinden.

Klassiek Spaans

Er bestaan veel bekende en mooie stukken voor de klassieke gitaar geschreven door Spaanse componisten vaak geïnspireerd door flamenco of Andalusische volksmuziek. Enkele van deze componisten zijn:

  • Isaac Albéniz (Girona 1860-1909) – Schreef nooit voor gitaar maar veel van zijn stukken zijn gearrangeerd voor gitaar en klinken er prima op. Het bekendste voorbeeld ervan is  Asturias (leyenda) gecomponeerd voor de piano en door Andrés Segovia gearrangeerd voor gitaar.
  • Joaquin Rodrigo (Valencia 1901-1999) –  Klassieke componist die veel werken voor gitaar schreef waaronder zijn bekendste werk: Concierto de Aranjuez. Dit stuk is geschreven voor klassieke gitaar en orkest. Flamencogitarist Paco de Lucia voerde dit stuk ook uit en legde daarbij meer nadruk op het ritmische aspect ervan.
  • Francisco Tárrega (Spaanse gitarist/componist 1852-1909) – Al zijn stukken klinken erg Spaans. Zijn bekendste werken zijn: Recuerdos  de la Alhambra, Capricho Árabe, Lágrima, Adelita, Marieta etc.
  • Federico García Lorca (Granada 1898-1936) – Hij was een bekende Andalusische dichter en liefhebber van flamenco en schreef een aantal muziekstukken met gedichten. Hier bestaan zowel klassieke als flamenco versies van. Voorbeelden zijn: Anda Jaleo, La Tarara, Zorongo Gitano etc.
  • Manuel de Falla (Cádiz 1876-1946) – Een klassieke componist die ook geïnspireerd was door flamenco en door zijn composities ook flamenco wist te beïnvloeden. Voorbeelden van zijn bekendste composities zijn: El Amor Brujo, La vida Breve, Nana etc.
  • Maar natuurlijk klinken ook vele stukken van Zuid-Amerikaanse componisten voor klassieke gitaar  “Spaans”.

Muziekvoorbeelden klassieke Spaanse componisten

Hier is een speellijst met voorbeelden van klassieke Spaanse gitaarstukken:

Gerelateerde pagina’s